Tutkimus vahvisti: Vauvat oppivat puhumaan näkemällä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Taaperoiän ylittäneet lapset puhuvat yleensä jo suhteellisen sujuvasti. Lapsi oppii ensimmäisiä sanoja viimeistään toisella ikävuodella. Indianan yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan vauvat oppivat ensimmäiseksi niitä sanoja, joita he pystyvät yhdistelemään näkemiinsä asioihin.

Monessa perheessä jännitetään, oppiiko vauva sanomaan ensimmäisenä äiti vai isä. Todellisuudessa puhumaan opetteleva ja sanoja tapaileva vauva toistaa mielellään ääneen asioita, joita se näkee eniten omassa ympäristössään. Koska pienet lapset viettävät paljon aikaansa lattialla liikkumaan opettelemalla, ei ensimmäinen sana välttämättä olekaan äiti tai isä.

Tutkimukseen osallistuneille vauvoille pantiin kamera päähän heidän ympäristöään kuvaamaan. Aikuiset ovat yleensä pienten lasten touhujen yläpuolella, korkeammalla lattiatasosta. Tutkimustulos julkaistiin The Royal Society -julkaisussa.

Toisin sanoen, mikäli haluaa lapsen oppia sanomaan ensimmäisenä sanana äiti, kannattaa huoltajan asettua vauvan tasolle lattialle touhuamaan. Tutkimuksen mukaan vauvat tunnistavat tutut esineet ja ihmiset, mutta sanoiksi ne muodostuvat toistamisen kautta. Siksi joissakin perheissä vauvan ensimmäinen sana voikin olla oma lelu, kuten pupu, koska hän näkee pehmonsa jatkuvasti vierellään.