Valvira Staralle: Lakupiipuilla ei ole laissa ikärajaa lainkaan!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kerroimme vuodenvaihteessa kuinka uusi tupakkalaki kieltää kauppaketjuja antamasta jatkossa bonuksia esimerkiksi lakupiipuista, jotka ovat kuuluneet vuosikymmenien ajan suomalaisten suosikkimakeisiin. Päätös tehtiin, koska lakupiiput ovat viranomaisten mukaan tupakkatuotteiden kaltaisia.

S-ketjun julkaiseman tiedotteen mukaan makeishyllystä löytyvistä Kipparin Piippu -lakupiipuissa on kyse tupakkatuotteiden jäljitelmästä. Tänään monet mediat ovat kertoneet, että kaupoissa lakupiippujen ostajilta vaaditaan 18 vuoden ikää, koska kyseessä on tupakkalain mukaan alle 18-vuotialta kielletty tuote.

Stara otti nyt yhteyttä Valviraan, josta vahvistettiin, että väitteet lakupiippujen lakiin perustuvasta 18 vuoden ikärajasta eivät pidä paikkaansa. Valviran lakimies Jonna Aaltosen mukaan Suomen tupakkalaki ei aseta lakupiipuille minkäänlaista ikärajaa.

– Lakupiippuja ei koske mikään 18 vuoden ikäraja. Laista ei sellaista käy ilmi. Se 18 vuoden ikäraja koskee vain tupakkatuotteita, nikotiininesteitä, tupakan vastikkeita, tupakointivälineitä ja sähkösavukkeita. Ikäraja ei koske tupakkajäljitelmiä, joita nämä lakupiiput ovat, Aaltonen kertoi Staralle.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun lakupiiput ovat jäämässä tupakan vastaisen sodan jalkoihin. Esimerkiksi vuonna 2013 niiden kieltoa vaadittiin Euroopan Unionissa, koska ne muistuttavat liian paljon oikeita piippuja. Mikäli asiat olisivat edenneet toisella tavalla, olisivat lakupiiput voineet olla EU-alueella kokonaan kiellettävien tuotteiden listalla vuoden 2017 alusta saakka. Nyt niiden myynti saa kuitenkin jatkua kaikille asiakkaille, vaikka bonusta ei saakaan enää maksaa.