Tutkimus: Alkoholin hinta romahtaa Suomessa – Viron viinaralli puoliintuu!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen ja Viron välisen niin sanotun viinarallin hillitseminen on muodostunut viime vuosina valtavaksi ongelmaksi, kun alkoholiveron nostaminen on saanut suomalaiset rahtaamaan valtavia määriä alkoholia lahden takaa. Viron alkoholiveron tuotosta jo kolmannes tuleekin nykyisin suomalaisilta.

Nyt Päivittäistavarakauppa on julkaissut Taloustutkimuksella teetetyn tutkimuksen tulokset, jotka osoittavat alkoholilain muutoksilla olevan useita suotuisia vaikutuksia alkoholin matkustajatuontiin ja kulutukseen.

– Suomalaiset ovat valmiita purkamaan sääntelyä alkoholin myynnissä ja siirtymään kohti eurooppalaisempaa lainsäädäntöä. Tämä suuntaus on ollut nähtävissä jo pitkään mielipidetiedusteluissa. Erikoisoluet ja viinit kuuluvat ruoan yhteyteen niin pöydässä kuin kaupassakin. Näin pitäisi olla myös Suomessa sen sijaan, että meillä on yksi Euroopan tiukimmista alkoholin sääntely-ympäristöistä, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.

Muutokset vähentävät merkittävästi A-oluen sekä saman vahvuisten siiderien ja lonkeroiden matkustajatuontia, siirtävät verotuloja kotimaahan sekä tukevat kattavan myymäläverkoston säilymistä Suomessa. Lisäksi absoluuttisen alkoholin kokonaiskulutuksen kasvu jää pieneksi, sillä uudistuksen myötä väkevien alkoholijuomien kulutus vähenee.

Esitettyjen lakimuutosten myötä vahvan oluen, siiderin ja lonkeron matkustajatuonti Virosta vähenee puoleen ja kaikkien alkoholijuomien matkustajatuonti vähenee neljänneksen. Alkoholijuomaverojen tuotto kotimaan vähittäismyynnissä kasvaa 4,5 prosenttia, eli lähes 60 miljoonaa euroa.

– Alkoholilain uudistuksen seurauksena kuluttajakäyttäytyminen muuttuu. Kulutus siirtyy väkevistä kohti miedompia alkoholijuomia ja alkoholin kokonaiskulutus absoluuttisena alkoholina kasvaa 0,5 prosenttia, tiedotteessa todetaan.

Valtaosa suomalaisista kannattaa alkoholin myynnin vapauttamista joko esitetyllä tavalla tai lakiehdotuksessa esitettyä enemmän. Kaksi kolmesta Taloustutkimuksen kyselyn vastaajasta oli tätä mieltä. Lakiin nyt esitettyjä muutoksia piti hyvänä 57 prosenttia vastaajista. Sääntelyn tiukentamista ja keskioluen siirtämistä Alkoon kannatti sen sijaan vain 12 prosenttia vastaajista.

Taloustutkimus Oy teki selvityksen joulukuussa 2016. Kyselytutkimusta varten haastateltiin 2.091 henkilöä ja tutkimuksessa arvioitiin alkoholilain muutoksen vaikutuksia alkoholijuomien vähittäiskulutukseen ja matkustajatuontiin. Haastateltavilta kysyttiin alkoholijuomien ostoa euroina ja litroina sekä nykyisin että alkoholilain muutoksen ja alkoholijuomien arvioitujen hinnanmuutosten jälkeen.