Pikku Kakkonen täyttää tänään 40 vuotta!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalaisia lapsia television iltapäivässä uskollisesti viihdyttänyt Pikku Kakkonen täyttää tänään 11. tammikuuta 40 vuotta. Ohjelma viettää juhlavuottaan monin tavoin, kuten esimerkiksi dokumentilla, konserteilla ja kiertävällä valokuvanäyttelyllä. Tänään on luvassa myös erikoisohjelmaa.

Tänään kello 19.00 alkaen YLE TV2 -kanavalla esitetään ohjelma Postilokero 347 – Pikkukakkosen tarina, joka kertoo ohjelman värikkäistä vaiheista ja erilaisista suomalaisista, joiden elämään ohjelma on vaikuttanut.

Kuva: YLE

Eräs Pikku Kakkosen ikimuistoisimmista hahmoista on Pelle Hermanni, joka nähtiin ohjelmassa kymmenen vuoden ajan vuosina 1978 – 1988. Veijo Pasasen esittämä ja Simo Ojasen käsikirjoittama Sirkus Hepokatin pelle hauskutti perheen pienimpiä ystäviensä kanssa. Sivurooleissa nähtiin myös esimerkiksi karttakeppi Kepakko, taikuri Max ja äityliini.

Kuten monet muutkin televisiohahmot, myös Pelle Hermanni lanseerasi aikoinaan oman hokemansa. Hänen suustaan kuultu ”Voi änkeröinen” tarttui monen pikkumiehen ja -naisen suuhun pitkäksi aikaa. Hermanni oli myös teknologiassa edellä aikaansa, sillä hänellä oli näköpuhelin jo 1970-luvulla. 2000-luvulla Pelle Hermannia on esitetty lyhennettyinä uusintoina.

Nukkumatti

Eräs Pikku Kakkosen ikimuistoisimmista hahmoista on Nukkumatti, joka on vuonna 1959 kehitetty itäsaksalaisen nukkeanimaation valkopartainen ja hiippalakkinen satuhahmo. Nukkumatti täyttää siis tänä vuonna jo peräti 58 vuotta. Suomessa Nukkumattia on esitetty vuodesta 1973 saakka.

Vuosikymmenten ajan Nukkumatti on kertonut lapsille opettavaisen tarinan, minkä jälkeen on vuorossa legendaariseksi muodostunut loppulaulu ja unihiekan heittäminen lasten silmille. Aikoinaan Itä- ja Länsisaksassa oli Nukkumatille omat ohjelmansa. Suomessa Pikku Kakkosessa esitetty Nukkumatti on itäsaksalaista perua.