Nyt se on tutkittu: Paljon kiroilevat muita rehellisempiä!

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Paljon ärräpäitä suustaan päästelevät ovat päässeet viime aikoina lukemaan useita miellyttäviä uutisia. Kiroilun on muun muassa väitetty viestivän laajemmasta sanavarastosta ja älykkyydestä. He saattavat olla myös keskimääräistä todenmukaisempia.

Tuoreen tutkimuksen mukaan runsaasti kiroilevat ovat keskimäärin muita rehellisempiä. Hong Kongin, Maastrichtin, Stanfordin ja Cambridgen yliopistojen tutkijoiden laatima tutkimus julkaistiin Academia-verkkosivulla.

Tutkijat kysyivät 276 kokeeseen osallistuneenlta henkilöltä kuinka usein, miksi ja mitä termejä käyttämällä he kiroilevat. Tämän jälkeen heidän rehellisyyttään selvitettiin persoonallisuustestiin pohjautuvilla kysymyksillä.

Tutkijat kävivät myös läpi 73.789 Facebook-profiilia, selvittäen kuinka paljon käyttäjät kiroilivat ja kuinka rehellisiä he olivat statuspäivityksissään. Lopuksi tutkijat paneutuivat aikaisempiin tilastoihin kiroilusta ja rehellisyydestä Yhdysvaltojen eri osavaltioissa. Tutkimuksen kaikissa osissa kävi selväksi, että rehelliset ihmiset kiroilevat enemmän.

– Mikäli suodatat pois tiettyjä sanoja, suodatat myös sitä mitä sanot. Kerrot todennäköisesti vähemmän asioita mitä ajattelet oikeasti ja enemmän sitä, mitä muut haluavat kuulla, tutkimusta työstänyt David Stilwell kuvailee The Independent-lehdelle.

– Ihminen joka ei suodata pois kirosanoja sanoo todennäköisemmin sen, minkä hän uskoo todeksi. He ovat näin ollen rehellisempiä, mies jatkaa.