Nyt se selvisi! Tästä syystä humalassa tekee mieli roskaruokaa

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Baareissa ja yökerhoissa vietetyt humalaiset illat päättyvät monesti pizzerioihin, kebabravintoloihin ja grilleille. Miksi sitten täyttävät ja rasvaiset ruoat maistuu niin hyvältä yön pikkutunteina? Tiede tarjoaa vastauksen tähänkin kysymykseen.

Iso-Britannian Francis Crick -instituutti on BBC-uutissivuston mukaan tutkinut alkoholin vaikutusta hiiriin. Kävi ilmi, että alkoholi nosti AGRP-neuronien toimintaa. Kyseiset neuronit aktivoituvat myös silloin, kun ihminen on vaarassa kuolla nälkään.

Alkoholia saaneet hiiret söivät suurempia määriä kuin normaalisti. Tutkijat toistivat myöhemmin saman kokeen uudelleen, mutta estivät tällä kertaa AGRP-neuronien aktivoitumisen. Sen seurauksena hiiret eivät enää syöneet huomattavasti suurempia määriä alkoholin vaikutuksen alaisena.

Jokaiselle hiirelle annettiin kolmena päivänä alkoholiannos, joka vastasi ihmisten mittakaavassa noin puoltatoista viinipulloa. Tutkimus julkaistiin alun perin Nature Communications -julkaisussa.