Tutkijat ymmällään: Hainaaras tuli raskaaksi ilman urosta!

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Australian Townsvillessa asiva Leopardihai Leonie on tehnyt historiaa hankkiutumalla raskaaksi yllättävällä tavalla. Naarashai ei nimittäin ole ollut tekemisissä uroksen kanssa vuosikausiin.

Leonie sai poikasia vuonna 2013 pariteltuaan koiraan kanssa. Tämän jälkeen eläin ei ole ollut tekemisissä vastakkaisen sukupuolen kanssa, mutta tutkijoiden yllätykseksi se muni huhtikuussa 2016. Pian selvisi, että hai oli saattanut itse itsensä raskaaksi.

Haiden on tiedetty pystyvän lisääntymään ilman kumppania. Ilmiötä kutsutaan partenogeneesiksi, eli neitseelliseksi syntymiseksi. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kirjattu tapaus, jossa aikaisemmin suvullisesti lisääntynyt hai on lisääntynyt myöhemmin suvuttomasti.

– Tämä osoitaa kuinka joustava haiden lisääntymisjärjestelmä on. Leonie sopeutui uusiin olosuhteisiin ja uskomme sen lisääntyneen aseksuaalisesti menetettyään kumppaninsa, Queenslandin yliopiston tutkija Christine Dudgeon kuvailee tiedotteessa.

Dudgeon aikoo tarkkailla Leonien poikasten kehitystä. Erityisesti häntä kiinnostaa, voivatko ne hankkia itse jälkikasvua kumppanin kanssa.

– Suvuttoman lisääntymisen myötä geneettinen monimuotoisuus vähenee. Aika tulee näyttämään, pystyykö Leonien jälkikasvu lisääntymään suvullisesti, Dudgeon pohtii.