Painatko aamuisin torkkua? Saatat olla keskimääräistä älykkäämpi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

On kahdenlaisia herääjiä, torkuttajia ja niitä, jotka nousevat ensimmäisellä kellonlyömällä ylös. Torkuttaminen on taitolaji, jossa ennakoidaan aamun unen tarve asettamalla herätyskello hieman aikaisemmin soimaan. Sängyssä pötköttelyä pyritään venyttämään viimeiseen mahdolliseen hetkeen saakka – kunnes lopulta on kiire.

Torkuttamisesta ei kannata potea huonoa omaatuntoa. Mikäli on onnekas joustavan työajan omaava henkilö, kannattaa torkkua painella juuri sen verran kuin kokee tarpeelliseksi. Tätä mieltä on ainakin Southhamptonin yliopiston tutkijat, joiden tekemän selvityksen mukaan pidempään aamuisin nukkuvat ihmiset ovat älykkäämpiä, luovempia ja onnellisempia.

Mikäli ihminen osaa pelata aikaansa torkuttamisen avulla, on hän todennäköisesti omaksunut paremmin nykymaailman luomat mahdollisuudet. Lisäksi hän tuntee kehonsa tarpeet ja osaa ottaa itselleen lisäaikaa vaikka muutama minuutti kerrallaan. Kellon uhmaaminen osoittaa tutkijoiden mukaan myös luovuutta ja itsenäisyyttä, jolloin henkilö joustaa ja etsii vaihtoehtoisia ratkaisumalleja, Business Insider raportoi.

Parhaiten elämässään menestyvät ihmiset, jotka menevät nukkumaan iltayhdentoista jälkeen ja heräävät vasta aamukahdeksan jälkeen. Sängyssä ei kuitenkaan saa viettää aikaa tuntitolkulla, koska päivittäin yli 12 tuntia makaavat ihmiset ovat riskialttiimmassa asemassa ennenaikaiseen kuolemaan. Ideaali unimäärä on noin kahdeksan tuntia yössä.