Islannissa panostettiin nuoriin – seurauksia ihastellaan ympäri maailmaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Islantilaiset nuoret olivat 20 vuotta sitten eniten alkoholia käyttäviä teinejä koko Euroopassa. Tänä päivänä tilanne on täysin päinvastainen ja maan nuoret ovat tervehenkisiä. Syy on yksinkertainen: Nuorille järjestettiin muuta tekemistä.

Reykjavikin yliopistossa psykologiaa opettava amerikkalainen Harvey Milkman kertoo, että Islannin teini-ikäisten elämään vaikuttamisen malli on yksi maailman menestyksekkäimmistä tarinoista. Maan nuoret osaavat nykyään saavuttaa hyvää oloa oman aivokemiansa avulla ilman päihteitä. Kuinka islantilaiset onnistuivat tässä?

Islannin koulut, nuorisotyöntekijät ja vanhemmat ryhtyivät 90-luvulla joukolla talkoisiin, jonka tarkoituksena oli tarjota nuorille paremmat mahdollisuudet elämässä selviytymiseen ja ennen kaikkea nauttia elämäntaitojen parantamisesta sekä vuorovaikutuksesta ilman päihteitä. Vanhempia kannustettiin viettämään enemmän laatuaikaa lastensa kanssa. Heitä opastettiin juttelemaan nuorten kanssa elämästä.

Maan hallitus alkoi rahoittaa urheilujärjestöjä, musiikkitoimintaa, taidelajeja, tanssiryhmiä ja muuta harrastustoimintaa. Nuoret tunsivat olevansa osa ryhmää ja heillä oli mielekästä tekemistä. Heillä oli oma paikkansa, tekemistä ja tavoitteita. Pienituloisille perheille taattiin yhtäläinen mahdollisuus osallistumiseen.

Panostus kannatti. Islantilaiset nuoret ovat terveitä, luovia ja lahjakkaita. He eivät rasita valtion kassaa – päinvastoin, maassa on erittäin vähän työttömiä tai toimettomia. Nuoret ovat energisiä ja menestyviä. Samaan aikaan muualla suljetaan nuorisotaloja, karsitaan palveluita, rakennetaan tukiloukkuja ja ylityöllistetään veronmaksajia, High Times uutisoi.

happy life ??☀️

A photo posted by D A N I E L (@danielwelschenbach) on