Orangeilla oma Tinder – valitsevat itse kumppaninsa näytöltä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Seuran etsiminen potentiaalisten deittisovellusten avulla ei ole enää vain ihmisten etuoikeus. Hollannissa on nimittäin aloitettu projekti, jota kutsutaan orankien Tinderiksi.

Apenhaulin eläintarhan tutkijat antavat Samboja-nimisen naarasorangin valita mieluisammat kumppaniehdokkaat älylaitteen näytöltä. Apinalle esitellään koiraiden kuvia, joista Samboja saa valita mieluisansa koskettamalla niitä.

Projektin tavoitteena on The Guardian -lehden mukaan selvittää, kuinka orankinaaraat valitsevat lisääntymiskumppaninsa. Lisäksi Apenhaulin työntekijät haluavat pitää huolen siitä, että apinoiden kohtaaminen sujuu mahdollisimman hyvin. Koiras saatetaan nimittäin lennättää puistoon jopa Singaporesta asti.

– Eläimet joudutaan usein toimittamaan takaisin alkuperäiseen eläintarhaan ennen kuin ne ehtivät paritella. Asiat eivät aina mene nappiin koiraan ja naaraan ensikohtaamisessa, käyttäytymistutkija Thomas Bionda kuvailee.

Projektin suurin haaste on ollut toistaiseksi orankien käyttöä kestävän älylaitteen löytäminen. Jopa teräskehyksen voimin lujitettu tabletti tuhoutui Sambojan äidin, Demolition Woman -lempinimen saaneen Sandyn käsittelyssä. Ilmeisesti vävyehdokkaat eivät siis olleet mieluisia.