Näetkö erikoisia unia? Viisi syytä levottomiin öihin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Näitkö viime yönä unta, jossa kahdeksankymmenjalkainen hämähäkki jahtasi sinua lontoolaisessa ostoskeskuksessa samalla, kun anoppisi söi viereisessä ajoneuvossa näköelimillä varustettuja babyporkkanoita? Ei hätää, omituiset unet eivät tee sinusta automaattisesti hullua.

PureWow-sivusto on nyt listannut viisi syytä, jotka saattavat tehdä öistä levottomampia. Esimerkiksi iltamyöhään tapahtunut juuston syöminen saattaa tuottaa erikoisia unia riippuen siitä, mitä juustoa on suuhunsa pannut. Homejuuston on kerrottu aiheuttavan sekavia unia eniten. Myös melatoniinikapselit vaikuttavat uninäkymiin siten, että ihminen nauttii useammista REM-jaksoista. Tämä antaa puolestaan enemmän uninäkymiä mielen syövereistä.

Ennen nukkumaanmenoa tapahtunut syöminen kohottaa ihmisen kehon lämpötilaa ja aivojen toimintaa REM-unijakson aikana. Mitä myöhempään syö, sitä villimpiä unia on todennäköisesti luvassa. Päälle jäänyt televisio saattaa myös tunkeutua uniin äänimaailmallaan. Painajaisia näkee eniten stressaantuneena, joten meditointi ennen nukkumaanmenoa on kiireisessä tai tukalassa elämäntilanteessa paikallaan.