Tutkimus vahvisti: Retkeily nollaa sisäisen kellon ja auttaa unettomuuteen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

On tiedetty tosiasia, että unettomuutta voi hoitaa säännöllisen elämänrytmin lisäksi nauttimalla runsaasti liikunnasta, luonnonvalosta, vedestä ja mielen rauhoittumisesta. Vieläkin paremmin nukkuu, jos osaa luopua älylaitteista ennen nukahtamista. Missä tämmöisen toiminnan voi yhdistää?

Mene retkelle, vaeltamaan tai mökkeilemään. Current Biologyn julkaiseman tutkimuksen mukaan ihminen nukkuu parhaiten silloin, kun hän nauttii mahdollisimman paljon luonnonvalosta. Keinotekoiset valot aiheuttavat unettomuutta. Valitettavasti Suomessa pimeä vuodenaika vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin merkittävästi, mutta nyt päivänvalon lisääntyessä kannattaa ottaa valoisasta ajasta kaikki mahdollinen hyöty irti.

Ihmisten kannattaa nousta ylös auringon kanssa samaan aikaan ja suunnitella nukkumaanmenoa silloin, kun on varmasti pimeää. Tutkimuksen mukaan jo yhden viikonlopun mittainen luonnonvalon rytmissä eläminen nollaa keinotekoisen valon aiheuttamat vääristymät ja ihminen nukkuu paremmin. Toisin sanoen, jos kärsit unettomuudesta niin jätä sähkölaitteet kotiin ja lähde eräjormailemaan.