Hallitus luopuu moottoripyörä- ja veneverosta

Viihdeuutiset · Stara.fi

Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti hetki sitten sosiaalisessa mediassa, että hallitus luopuu kaavailluista moottoripyörä- ja veneveroista. Molempien verojen haitoista on viime päivinä käyty kiivasta keskustelua, kun suomalaiset ovat verokeskustelun myötä poistaneet rekisteristä runsaasti sekä moottoripyöriä että veneitä.

Sipilä kertoi asiasta Twitterissä, jossa hän totesi kummankin veron hyötysuhteen heikoksi, joten niitä ei tulla toteuttamaan. Verojen hyötysuhde romahti, kun suomalaiset saivat tiedon verokaavailuista ja ryhtyivät poistamaan rekisteristä moottoripyöriä ja veneitä kymmenien miljoonien veroeurojen edestä. Lisäksi nyt peruttu veromuutos ehti vaikuttaa negatiivisesti uusien moottoripyörien ja veneiden kysyntään.

Kauppalehden haastatteleman asiantuntijan mukaan rekistereistä poistettiin veron valmistelun aikana 100.000 moottoripyörää ja 4.600 venettä. Näistä voi koitua jopa 100 miljoonan veronmenetykset, jotka täytyy jatkossa leikata tai rahastaa muualta.

Hallitusohjelmassa olevia moottoripyörä- ja veneveroja on ajanut erityisesti Perussuomalaiset, joka halusi alunperin laajentaa veroja myös moottorikelkkoihin. Puolueen puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini, esitteli uusia veroja syyskuussa valtion budjettiriihen tiedotustilaisuudessa.

– Sitten vielä yksi asia, ettei soinilaisuus pääse tästä ihan pöhöttymään. Voin sanoa tästä veneverosta, että herrojen huvikuunarit ja juppikootterit ovat tästä lähtien sitten verolla. Tähänkään ei vasemmiston aikana ole pystytty. Jottei synny epäselvyyksiä, niin mopot ja perämoottorit selviävät verotta. Että sen hauen voi katiskasta hakea peräprutkulla aivan kevein mielin ja mopon sarven hangassa voi käydä kirkonkylällä ostoksilla ilman verovainoa, Timo Soini (per) kertoi.

Lopulta verokaavailujen seurausten paljastuttua Timo Soini esitti, että moottoripyöräverosta voidaan luopua, mutta hän halusi kuitenkin pitää edelleen kiinni veneverosta. Keskusta ja Kokoomus halusivat luopua molemmista veroista. Nyt molemmista veroista on pääministerin mukaan luovuttu.