Muotokuvia kuolleiden ihmisten tuhkasta – taiteilijan erikoinen projekti

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kuolleista ihmisistä tehdään usein taidemaalauksia heidän menehtymisensä jälkeen. Harvoin näiden teosten materiaalina käytetään kuitenkin ihmisten omien ruumiiden tuhkaa. Nyt saksalainen taiteilija Heide Hatry on tehnyt juuri niin. Hän on juuri julkaissut kuvasarjansa Icons in Ash: Cremation Portraits.

Splash

New Yorkissa nykyisin asuva Heide Hatry on saanut kuolleilta ihmisiltä jo heidän elinaikanaan luvan käyttää heidän tuhkaansa muotokuvien tekemiseen. Taiteilija saa pienen määrän ruumiista polttohautauksessa muodostunutta tuhkaa, jonka hän sekoittaa kehittämänsä reseptin mukaan muihin aineisiin, kuten esimerkiksi mehiläisvahaan ja hiilipölyyn.

Erikoisen taiteen tuloksia voidaan nyt päästä katsomaan New Yorkin Manhattanilla sijaitsevassa Ubu-galleriassa. Teokset ja koko näyttely ovat taiteilijan kannanotto alati yleistyvän polttohautaamiseen ja tuhkien ripottelemiseen esimerkiksi maalle, merelle tai ilmaan. Katolinen kirkko linjasi äskettäin, että kuolleen ihmisen tuhkia ei saa säilyttää kotona eikä ainakaan esimerkiksi koruissa.