Kobe-karja nauttii oluesta, sakesta ja haikuista? ”Pelkkä urbaani legenda”

Lux Ruoka Viihdeuutiset · Stara.fi

Kobe-liha on maailman parasta, kalleinta ja halutuinta lihaa, jonka ympärillä liikkuu runsaasti muun muassa huijareita ympäri maailmaa. Stara paljasti taannoin, että muualla kuin Japanissa Kobe-lihaa ennen vuotta 2012 syöneet ovat todennäköisesti tulleet huijatuiksi.

Kobe-lihaa on viety Japanista muihin maihin vasta vuodesta 2012 lähtien, ja Japanissa 200 gramman annos lihaa maksaa 260 euroa. Ulkomailla vähintään saman verran. Asiakkaalle tulee aina esittää aidosta Kobe-lihasta asianmukainen todistus, josta syötävä eläin selviää tilaa ja numeroa myöden.

Stara kävi taannoin Japanissa tutustumassa Kobe-lihan saloihin ja sen jälkeen tapasi Tampereella vierailleen japanilaisen liha-asiantuntija Nozumo Dojon, joka kiertää maailmaa valistamassa kulinaristeja Kobe ja Wagyua -lihoista ja erityisesti niiden aidosta alkuperästä. Hänen tehtävänsä on myös varoittaa maailmalla vellovasta ruokahuijauksesta.

– Jos maksat pihvistäsi jopa satoja euroja, niin sinun täytyy olla varma lihan aitoudesta, Dojo kertoi.

Tarina kertoo, että Kobe-karjaa hierotaan niiden kasvaessa sakella ja että eläimille luetaan runoja ja juotetaan olutta. Kyseessä on kuitenkin nykyisin pelkkä urbaani legenda, joka osaltaan vahvistaa Kobe-lihan mainetta maailmalla. Vielä 45 vuotta sitten väitteet pitivät tosin vielä paikkansa, joten aivan tuulesta temmattuja ne eivät ole, Dojo paljasti Staralle. Lue koko artikkeli tästä.

Nykyisin Kobe-härille soitetaan todellisuudessa rauhallista japanilaista musiikkia ja niitä harjataan aktiivisesti. Härkiä kasvatetaan muutenkin melko seesteisessä ympäristössä, sillä pareittain aitauksissaan elävien härkien välillä ei saa olla esimerkiksi kokoeroja. Dojon mukaan sillä pyritään ehkäisemään kiusaamista ja valtataisteluita härkien kesken. Myös musiikkivalintoihin on kiinnitetty erityisen paljon huomiota.