Pieni lautanen saa ihmiset syömään liikaa – uskalla hakea lisää

Fitness Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Asiantuntijat ja ravintoneuvojat kehottavat painonpudotuksesta haaveilevia ihmisiä usein tarkkailemaan ateriakokoaan ja syömään useammin pienempiä annoksia. Pienten annosten syömisessä ihmisiä on jo pitkään neuvottu valitsemaan hieman pienempi lautanen, koska siihen tulee automaattisesti otettua vähemmän ruokaa.

Pienemmän lautasen käyttämisen on ajateltu huijaavan ihmisten silmiä ja aivoja viestimään keholle, että se on aiemmin kylläinen. Nyt tutkijat ovat kuitenkin huomanneet, että pienen lautasen käyttämisellä onkin moniin aivan päinvastainen vaikutus.

The Conversation -sivuston mukaan on huomattu, että pieneltä lautaselta syövät ihmiset sallivat itselleen herkemmin uuden lautasellisen syömisen. He tiedostavat, että heillä on pienempi lautanen, minkä vuoksi he antavat helpommin mieliteoille periksi halutessaan hakea lisää. He voivat lisää hakiessaankin yhä ajatella syövänsä normaalia vähemmän pienen lautasen vuoksi, vaikka todellisuudessa he olisivatkin jo ylittäneet normaalin annoskokonsa hakemalla pienelle lautaselle lisää ruokaa.