Tutkimus paljasti: Tässä osassa lentokonetta on turvallisinta

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Lukuisat ihmiset kärsivät lentopelosta siitäkin huolimatta, että lentäminen on pääsääntöisesti yksi turvallisimmista tavoista matkustaa. Asiaa eivät todennäköisesti helpota viime vuosina runsaasti julkisuutta saaneet onnettomuustapaukset.

Mikäli mahdollisen onnettomuuden sattuessa haluaa olla suuremmalla todennäköisyydellä selviytyjien joukossa, kannattaa paikkansa pyrkiä hankkimaan koneen peräosasta. Tutkimusten mukaan takaosassa istuvat selviytyvät onnettomuuksista yleisemmin kuin keski- ja etuosassa istuvat.

Popular Mechanics -lehti analysoi vuonna 2007 kaikkia matkustajalentokoneiden onnettomuuksia Yhdysvalloissa vuodesta 1971 lähtien. Sen mukaan eloonjäämisaste oli peräosassa istuneilla 69%, siipien kohdalla 56% ja etuosassa 49%.

Time-lehti puolestaan kävi vuonna 2015 läpi 35 vuoden edestä Yhdysvaltojen ilmailuviranomaisten tietoja. Kävi ilmi, että kuolleisuusaste oli koneiden takaosassa 32%, keskiosassa 39% ja edessä 38%.

Selviytymisen mahdollisuus riippuu kuitenkin monista tekijöistä. Huffington Post -lehden mukaan jokainen onnettomuus on omanlaisensa, eikä varsinaista tiettyä turvallisinta paikkaa ei ole olemassa. Mikäli erittäin epätodennäköinen onnettomuustilanne siis sattuu omalle kohdalle, kannattaa vain toivoa parasta ja pelätä pahinta.