Etelä-Korea luopumassa kolikoista – vaihtorahat prepaid-korteille

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Korteilla ja erilaisilla sovelluksilla maksamisesta on tullut niin yleistä, että monissa maissa on pohdittu jopa käteisrahasta luopumisesta. Nyt Etelä-Koreassa on otettu askel kohti kolikotonta valtiota.

Käynnissä olevan kokeilun myötä ostoksista kertyvät vaihtorahat voi halutessaan ottaa kolikoiden sijaan sähköisessä muodossa. Vaihtoraha siirrettäisiin asiakkaan prepaid-korteille, kuten matkakorttiin.

Mikäli kokeilu osoittautuu menestykseksi, on vaihtorahat mahdollista saada suoraan omalle tililleen jo ensi vuodesta lähtien. Lähes kaksi kolmasosaa mielipidekyselyihin vastanneista kannattaa kolikoista luopumista.

Yksi syy projektin taustalla on kolikoiden valmistuksesta kertyvät korkeat kulut. BBC:n mukaan Etelä-Korea käytti viime vuonna kolikoiden valmistukseen 53.7 miljardia wonia, eli noin 43 miljoonaa euroa.