Kärsitkö päänsäryistä? Uutuuslaite voi auttaa paremmin kuin lääkkeet

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Alle prosentti väestöstä kärsii ajottain sarjoittaisesta päänsärystä, jota kutsutaan nimellä Hortonin oireyhtymä. Suurin osa syndroomaa sairastavista on miehiä. Päänsärkyä on kuvailtu yhdeksi maailman kovimmista kivuista, mitä ihminen voi tuntea. Nyt siihen on löydetty tehokas apu sähköshokkihoidosta.

Niin sanottu klusteripäänsärky ei ole yleistä, mutta sitäkin haastavampi hoidettava. Päänsäryn alkuperää tai syytä ei tiedetä, ja sitä on hoidettu aiemmin muun muassa lisähapen ja vahvan lääkityksen avulla. ElectroCore-yritys esittelee nyt GammaCore-nimisen laitteen, jonka on todettu auttavan Hortonin syndroomaan parhaiten – ja vieläpä ilman sivuvaikutuksia.

Kyseessä on laite, joka lähettää sähköimpulsseja kaulan kautta kallon kipupisteisiin. Testit osoittivat, että 27 prosenttia GammaCorea käyttäneistä tunsi olonsa paremmaksi jo 15 minuutin jälkeen. Ilman hoitoa kivulias päänsärky voi jatkua päivien ajan. Tuote on saanut myyntiluvan Euroopassa ja Yhdysvalloissa.