Sokeri on kuin huume – näistä merkeistä tiedät nauttivasi sitä liikaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Vaivaako ärsyttävä pikkunälkä? Eikö aineenvaihduntasi toimi normaalisti? Kärsitkö iho-ongelmista? Muun muassa nämä merkit saattavat kertoa liiallisesta sokerin nauttimisesta.

Sokeri kuuluu olennaisena osana herkuttelemiseen tai palkitsemiseen. Jo lapsena opetetaan, että useat juhlapyhät on kyllästetty suklaamakeisilla tai sokerilla kyllästetyillä leivonnaisilla. Useat asiantuntijat ovat kuitenkin muistuttaneet, että sokeri addiktoi ja aiheuttaa runsaasti nautittuna terveysongelmia.

Remedy Daily -sivusto on nyt listannut viisi merkkiä, joista tietää nauttivansa liikaa sokeria. Mitä enemmän sokeria syö, sitä enemmän elimistö sitä myös vaatii. Monet kärsivät sokeriin liittyvistä mielihaluista etenkin iltaisin tai aterian jälkeen. Sokerista saattaa olla hankala päästä eroon ja vaatii vahvaa mielenlujuutta lopettaa riippuvuus.

Sokeri vaikuttaa haitallisesti ihmisen aineenvaihduntaan. Tämä saattaa puolestaan näkyä ylipainona, korkeana verenpaineena ja kohonneena verensokerina. Osa ihmisistä saa sokerista iho-oireita, kuten aknea. On sanomattakin selvää, että sokeri vaikuttaa hampaiden hyvinvointiin turmiollisesti aiheuttaen reikiintymistä ja kiillevaurioita. Sokeri kohottaa energiatasoa vain hetkellisesti. Pian elimistö väsyy ja alkaa vaatia lisää hiilihydraatteja.