Poliisi takavarikoi UAV-koptereita Koiviston hautajaisissa

Digi Viihdeuutiset · Stara.fi

Viime päivinä on käyty aktiivista julkista keskustelua kauko-ohjattavien UAV-lennokkien vaaroista, sillä varomattomat lennättäjät ovat aiheuttaneet vaaratilanteen esimerkiksi lääkärihelikopterille Tampere-Pirkkalan lentokentän liepeillä. Helsingin poliisi takavarikoi koptereita presidentti Koiviston hautajaisten yhteydessä.

Poliisi muistuttaa, että UAV-kopterien lennättäminen ulkosalle kokoontuneen väkijoukon yläpuolella ei ole sallittua. Poliisi epäilee, että koptereita lennätettiin Koiviston hautajaisten aikana Helsingin keskustassa Trafin määräysten vastaisesti, koska alueella on voimassa pysyvä lentokielto.

– Yksi näistä isoista lentokieltoalueista sijaitsee Kauppatorilta Liisankadulle saakka. Nämä kyseiset lennokit otettiin poliisin haltuun, sillä niiden epäillään rikkoneen tätä lentokieltoaluetta. Tämän lisäksi poliisi epäilee, että niitä on lennätetty ulkosalle kokoontuneen väkijoukon päällä, kertoo ylikomisario Heikki Porola Helsingin poliisilaitokselta.

Näistä kahdesta edellä mainitusta tapauksesta on laadittu rikosilmoitukset nimikkeellä ilmailurikkomus, josta voi seurata sakkorangaistus. Törkeissä tapauksissa lennokin voi menettää rikoksentekovälineenä valtiolle. Poliisi muistuttaa, että amatöörilennättäjien on syytä pysyä poissa keskustan alueelta.

Hallintokorttelin lisäksi muita lentokieltoalueita Helsingissä löytyy muun muassa Meilahdesta, Munkkiniemestä ja Kalastajatorpalla sijaitsevan valtion vierastalon alueelta. Lentokieltoalueet ja muuta tärkeää tietoa on lueteltu Trafin verkkosivuilla. Kaikkien lennättäjien tulee hakea lupa Trafilta, mikäli haluaa lennättää miehittämätöntä ilma-alusta näillä alueilla.