Huonot yöunet johtavat ylipainoon – väsymys tekee nälkäiseksi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ruotsalaiset tutkijat ovat viimein selvittäneet syyn, miksi huonosti tai liian vähän nukkuvat ihmiset lihovat herkemmin. Syy on näläntunnetta aiheuttavissa hormoneissa, joiden taso menee sekaisin huonosti nukuttujen öiden takia. Valvominen todellakin lihottaa.

Moni ihminen tunnustaa ahmivansa epäterveellistä ruokaa väsyneenä ja alakuloisena. Yöunilla on äärimmäisen suuri merkitys ihmisen painon kontrolloimisessa. Huonosti nukkunut ihminen tuntee olonsa herkemmin nälkäiseksi hormonitasapainon järkkymisen vuoksi. Väsynyt ihminen saa ruoasta mielihyvää ja herkutteleminen saattaa tuntua jopa palkitsevalta, Endocrine Abstracts -julkaisussa raportoidaan.

Väsymystila muuttaa myös ruoansulatuselimistön bakteerikantaa ja aineenvaihduntaa. Toisin sanoen väsyneenä treenatessa kuluttaa keskimääräistä vähemmän kaloreita. Jokainen unenpuutteesta kärsivä tietää, että väsymys muuttaa myös ihmisen persoonallisuutta. Tällöin henkilö saattaa tehdä irrelevantteja päätöksiä hetken mielijohteesta normaalia helpommin – kuten ostaa kokonaisen kakun iltapalaksi.