Kansalaisaloitteessa vaaditaan 15,5-prosenttisia alkoholijuomia kauppoihin

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa poliittinen päätöksenteko alkoholilain uudistamisessa pysähtyi äskettäin kuin seinään, kun Keskusta pyörsi aikaisemmat lupauksensa ja esti muun muassa lonkeron ja A-oluen saamisen kauppojen hyllyille. Nyt uusi kansalaisaloite vaatii korkeintaan 15,5-prosenttisia juomia kauppoihin.

Kansalaisaloitteessa ehdotetaan, että alkoholilakia muutetaan siten, että käymisteitse valmistetun enintään 15,5 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävän alkoholijuoman vähittäismyyntiä saa harjoittaa se, jolle lupaviranomainen on myöntänyt tätä koskevan vähittäismyyntiluvan, kansalaisaloitteessa todetaan.

Kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa tästä.

Nykyisin kaupoissa saa myydä korkeintaan vain 4,7-prosenttisia alkoholijuomia, joiden tulee lisäksi olla valmistettu käymisteitse. Esimerkiksi lonkero ei ole valmistettu käymisteitse, joten sitä kansalaisaloitteen mahdollinen läpi meneminen ei toisi kauppoihin.

Kansalaisaktivisti Petri Viglionen esityksen tavoitteena on vapauttaa osa alkoholijuomien vähittäismyynnistä alkoholiyhtiön ulkopuoliseen myyntiin sekä parantaa suomalaisen panimoalan ja vähittäiskaupan kilpailukykyä EU:n sisämarkkinoilla. Alojen työllisyys kasvaisi muutoksella arviolta 300 – 400 henkilötyövuotta.