Harvinainen näky videolle – pallosalama kulki kahden muuntajan välillä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Pallosalamat ovat edelleen mysteeri tutkijoille. Kyseessä on niin harvinainen ja harvoin todistettu ilmiö, että jotkut ovat jopa kyseenalaistaneet niiden olemassaolon kokonaan.

Tuoreella Youtube-videolla pallosalama on onnistuttu kuvaamaan videolle – ainakin osittain. Yhdysvaltojen Ohiossa kuvatussa videossa pallosalama kulkee kahden muuntajan välillä raekuuron aikana. Ilmiö voidaan erottaa sunertävänä valona, joka liikkuu puiden takana.

Pallosalamoiden syntyä ei ole onnistuttu selvittämään, mutta niistä on erilaisia teorioita. Ilmiön on epäilty syntyvän muun muassa sähkömagneettisten aaltojen tai nanohiukkasten ansiosta. Yritykset luoda pallosalamaa laboratorio-olosuhteissa ovat toistaiseksi onnistuneet vain osittain.