Nämä auttavat sydänsuruihin – yli exästä tieteen todistetusti helpommin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Erotilanteet asettavat ihmisen sietokyvyn ja hyvinvoinnin äärimmilleen. Ahdistus, ikävä ja suru saattavat vaikuttaa koko olemukseen siten, että henkilö ei käyttäydy persoonalleen tyypillisellä tavalla. Vaikka sydänsurut vaativat aikaa, voi niistä päästä myös yli.

Tiede on todistanut kahdeksan keinoa, joiden avulla erosta selviytyy todennäköisesti nopeammin ja kunnialla. Musiikki vaikuttaa tunteisiin ja eron jälkeen on viisasta rypeä tovi surullisisssa tunnelmissa ihan luvan kanssa. Tunteet kannattaa käsitellä loppuun, jotta ne eivät jää myöhemmin kummittelemaan elämässä. Avuksi voi ottaa surulliset erobiisit, joita saa huudattaa itkuisena uudestaan ja uudestaan.

Yksi hyvä keino on ajatusten ulos tuominen. Kavereiden kanssa keskusteleminen tai päiväkirjan kirjoittaminen voi olla erittäin terapeuttista. Pääasia, että ikävät kokemukset päästää ulos. Erosta toipuminen kestää tutkimusten mukaan keskimäärin 11 viikkoa, ja sen jälkeen voi aloittaa uuden elämän suuremmalla tarmolla. Toisin sanoen tässä vaiheessa ei kannata sitoutua uuteen ihmiseen tai aloittaa laastarisuhdetta. Vasta sitten, kun on valmiina uuteen rakkauteen.

Erotilanteessa on hyvä rajoittaa netin käyttöä. Vaikka haluaisikin pitää exään hyvät välit, ei häneen kannata ottaa yhteyttä toipumisaikana. Stalkkaaminen vain tekee yli pääsemisestä hankalampaa, joten helpointa lienee on kaikkien käyttäjätilien hetkellinen käyttökatko. Toipumisaikana on hyvä raivata tilaa uudelle elämälle, jolloin poistaa näkyvät muistot exästä niin kodista kuin sosiaalisen median tileiltä, PureWow muistuttaa.

On myös tieteellisesti todistettu, että onnellisen teeskenteleminen tekee ihmisestä lopulta oikeasti onnellisemman. Kun ihminen tekee jotain sellaista, minkä hän uskoo auttavan erosta toipumiseen, saattaa teko auttaa eteenpäin pääsemisessä. Tärkeintä on itsestään huolehtiminen ja oma hyvinvointi. Ero antaa hyvän syyn rakastua itseensä ja nauttia omasta elämästä täysillä. Vaikka uusi tuttavuus saattaa auttaa exän unohtamisessa, kannattaa hänet päästää täysipainoisesti elämään vasta sydänsurujen parannuttua. Uusi rakkaus voi lopulta olla jopa edellistä parempi – mutta vasta kun on päässyt erosta yli.