Tulinen ruoka lisää aggressiivisuutta – hyötyä esimerkiksi liike-elämässä

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Kerroimme taannoin tutkimuksesta, jonka mukaan enemmän mausteista nauttivat, ja niitä myös ruoanlaitossa suosivat ihmiset, ovat rohkeampia kuin miedompien makujen kokkailijat. Mausteista ruokaa mielellään nauttivat henkilöt ottavat tutkimuksen mukaan enemmän tietoisia riskejä elämässään ja käyttäytyvät seikkailunhaluisemmin.

Nyt keinotekoista aggressiivisuutta voi hakea tulista ruokaa syömällä. Journal of Experimental Social Psychology -julkaisussa on esitelty tutkimus, jonka mukaan tulinen ruoka aiheuttaa aggressiivisuutta. Toisin sanoen mausteisesta ruoasta voi olla hetkellisesti hyötyä esimerkiksi tärkeää palaveria ennen. Mikäli henkilön on saatava äänensä paremmin kuuluviin ja tehtävä itsensä tiettäväksi, kannattaa hänen sisällyttää ruokavalioonsa makuhermoja tulisesti kutittelevia elementtejä.

Tutkimuksen mukaan jo pelkästään tulisten ruokien ajatteleminen voi nostaa asennetta aggressiivisemmaksi. Mausteiset ruoat sisältävät korkeampia kapsaisiinipitoisuuksia. Ainesosan tiedetään aiheuttavan ihmiskehossa epämukavuutta, ärsytystä tai jopa kipua. Tästä syystä henkilö saattaa vastata reaktioihin voimakkaalla asenteella, mikä heijastuu myös muuten käyttäytymiseen.