Tämä tapa tekee ihmisestä tylsän – yksi ylitse muiden

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Jokainen tuntee tai tietää sellaisen henkilön, joka rakastaa puhua itsestään. Hän kertoilee mielellään uskomattoman upeista lomamatkoistaan, erikoisista hankinnoistaan tai selittää seikkaperäisesti juuri katsomastaan elokuvasta, josta kukaan muu ei ole koskaan ennen kuullut. Tällaiset ihmiset mielletään tylsiksi.

Harvardin ja Virginian yliopistot ovat tutkineet tylsien tyyppien tunnusmerkkejä. Tutkimuksen mukaan pelkästään omista asioista kertovat ihmiset saavat muut läsnäolijat haukottelemaan. Mikäli henkilö selittää elokuvista, lomamatkoista tai musiikista, jota kukaan muu ei ole nähnyt tai kuullut, voi henkilön tarinat mennä toisesta korvasta sisään ja tulla toisesta korvasta ulos.

Ihmiset haluavat samaistua tarinoihin. Sen sijaan, että kertoisi kaveriporukalle suu vaahdossa Las Vegasin matkasta, kannattaa kohdetta verrata vaikkapa kaikkien tuntemiin ruotsinlaivoihin. Alueella bailataan vuorokauden ympäri ja syödään buffeteista. Tällöin kuuntelijat osaavat samaistua matkakertomukseen ja kokevat sen sekä siitä kertovan henkilön mielenkiintoisempana.

Tutkimukseen osallistui 2.000 henkilöä. Vastausten perusteella myös huumorintajuttomat, paljon valittavat ja kerta toisensa jälkeen samoja vitsejä kertovat ihmiset ovat tylsiä. Myös puhelintaan alati näpräävät henkilöt pääsevät ikävystyttävien tyyppien listalle.