Muuta aamurutiinisi – karsi nämä pois ja päiväsi alkaa paremmin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Osa ihmisistä herää hyvissä ajoin ennen töihin lähtemistä tehdäkseen tietyt rutiinit aamuisin. Toiset taas nousevat sängystä kymmenen minuuttia ennen lähtöä ja juoksevat suoraan työpisteelle. Olipa tapa mikä tahansa, on aamuista hyvä karsia ylimääräiset asiat pois.

Herätyskellon torkkunapin painaminen on tapa, jonka vuoksi monet myöhästyvät aamuisin. Helpompaa olisi nousta heti kellon soimisen jälkeen ylös, sillä pätkittäin torkkuminen saattaa lisätä väsymyksen tunnetta. Aamuisin ei myöskään kannata ottaa pitkiä ja kuumia suihkuja. Mikäli haluaa fressin startin päivään, kannattaa aamusuihku nauttia pikaisesti viileän veden alla.

Tutkimusten mukaan kahvia tulee juoda vain tositarpeeseen. Ihminen on yleensä aamulla levännyt, eikä hänen välttämättä tarvitse ruokkia elimistöään ylimääräisellä kofeiinilla energiaa listäkseen. Kahvi saattaa jopa pilata elimistön luonnollisen kortisolituotannon. Aamupala kannattaa valmistaa jo edellisenä iltana mahdollisimman valmiiksi, mikäli haluaa nauttia muutakin kuin nopeita hiilihydraatteja, kuten muroja.

Työt aloitetaan vasta työpaikalla, eikä sähköposteja kannata selata ensimmäisenä toimena aamulla. Myös sosiaalisen median lukeminen kannattaa jättää aamuisin väliin, mikäli haluaa säästää aikaa tärkeämmille aamurutiineille. Todelliset taiturit valitsevat seuraavan päivän vaatteet valmiiksi jo edellisenä iltana. Mikäli haluaa pukeutua aamulla fiiliksen mukaan, kannattaa esille valita kaksi kokonaisuutta, joista valitsee mieluisimman päälle. Vaatekaapin ylenpalttinen penkominen ei kannata, koska lattialla lojuvat vaatekasat odottavat siivoamista töiden jälkeen, PureWow muistuttaa.