Imurirobotit kartoittavat asuntoja – tiedot myydään eteenpäin?

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Roomba-siivousrobotit saattavat kerätä käyttäjiensä kotoa muutakin kuin pölyä. Pölynimurirobotit ovat jo muutamien vuosien ajan kartoittaneet siivoamiaan rakennuksia.

Kartoituksen tarkoituksena on helpottaa robottien työtä ja tehdä siivoamisesta tehokkaampaa. Roomban valmistajilla on kuitenkin myös toisenlaisia suunnitelmia laitteiden keräämille tiedoille. iRobot-yhtiö aikoo myydä ne älykoti-laitteita valmistaville yrityksille, kuten Amazonille ja Applelle.

iRobotin toimitusjohtaja Colin Anglen mukaan älykotitekniikka on edelleen melko alkutekijöissä, mitä tulee huoneiden kartoittamiseen. Yhtiön tavoitteena olisi helpottaa asiaa tarjoamalla yhtiöille Roomban keräämiä tietoja käyttäjien kodeista.

Roomba on nykyään yhteensopiva Amazonin Alexa-virtuaaliavustajan kanssa. Puheella toimivaa virtuaaliavustajaa voidaan käyttää Wi-Fi -yhteydellä varustettujen pölynimurirobottien ohjaamiseen.

iRobotin paljastus on herättänyt kysymyksiä siitä, rikkooko yhtiö käyttäjien yksityisyyttä keräämällä ja jakamalla tietoja heidän kodesitaan. Reuters-uutistoimiston mukaan Colin Angle kuitenkin väittää, ettei kerättyjä tietoja tulla toimittamaan eteenpäin ilman käyttäjän lupaa.