Brexit vaikeuttaa Britanniaan muuttamista – vapaa liikkuvuus päättyy

Matkailu · Terhi Piiroinen

Britannian parlamentti hyväksyi tämän vuoden maaliskuussa lain, joka valtuutti maan hallituksen käynnistämään tarvittavat toimet Britannian eroamiseen Euroopan unionista. Brexit on jo nyt vaikuttanut Britannian talouteen. Tulevaisuudessa se vaikuttaa oleellisesti myös EU:n vapaaseen liikkuvuuteen.

Euroopan unionin alueella on työntekijöiden vapaa liikkuvuus, joka mahdollistaa jäsenmaiden kansalaisten työskentelemisen toisessa EU-maassa ilman erillistä työlupaa. Britannia eroaa EU:sta maaliskuussa 2019. Brexit tarkoittaa uusia järjestelyjä myös maan maahanmuuttopolitiikkaan.

Yhdistyneen kuningaskunnan ministerit ovat sanoneet, että Brexit antaa maalle tulevaisuudessa mahdollisuuden valvoa kuka tulee maahan. BBC:n mukaan siirtymäaika kestänee kolme vuotta ennen käytäntöjen vakiintumista. Tällä hetkellä kaikki Europaan unionimaiden kansalaiset ovat vapaita muuttamaan Britanniaan työaikeissa.