Tom of Finland -elokuva avasi vahvasti Britanniassa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalaisen Tom of Finland -elokuvan maailman valloitus jatkui perjantaina ensi-illalla Iso-Britanniassa ja Irlannissa. K18-ikäluokitettu elokuva on saanut siellä erittäin vahvan vastaanoton kriitikoiden ja ennakkoyleisön keskuudessa, minkä johdosta elokuvan paikallinen levittäjä Peccadillo Pictures on lisännyt kopioiden määrää.

Tom of Finlandia esitetään elokuvateattereissa myös muun muassa Saksassa, Ranskassa ja Espanjassa. Yhdysvalloissa elokuvan pääsee valkokankaille lokakuussa. Elokuvasta on tulossa yksi Suomen laajimmin ulkomailla levinnyt elokuva. Suomen jälkeen elokuva esitettiin Ruotsissa maaliskuussa, ja nyt tulevana perjantaina elokuvalla on ensi-ilta Iso-Britanniassa ja Irlannissa, jonne suomalaiset elokuvat harvoin pääsevät.

– On hienoa nähdä miten elokuva ja sen aihe kiinnostaa. Tähän asti elokuvasta on kirjoitettu kaikissa levitysmaiden suurissa valtamedioissa kuten Guardian, Telegraph, BBC, Le Monde ja La Mundo. Uskomme, että Yhdysvalloissa, missä Tom of Finland on yksi tunnetuimmista suomalaisista kautta aikojen, median kiinnostus tulee olemaan samaa luokkaa. Se olisi poikkeuksellista suomalaiselle elokuvalle, kertoo elokuvan ohjaaja Dome Karukoski.

Elokuva saa ensi-iltansa myös Yhdysvalloissa, Saksassa, Ranskassa, Espanjassa, Portugalissa, Hollannissa, Belgiassa, Virossa, Tanskassa, Norjassa, Islannissa, Israelissa, Taiwanissa, Tšekeissä, Slovakiassa ja Etelä-Koreassa. Useassa maassa kopioiden määrää on lisätty kriitikoiden ylistävien kirjoitusten ansiosta.

Tom of Finland menestyi hyvin myös Suomessa, jossa elokuva keräsi yli 100 000 katsojaa. Kotimaisten elokuvien katsojaluvuissa mitattuna vain Onneli ja Anneli sijoittuu kuluvana vuonna Tom of Finland -elokuvaa paremmin.