Poliisilta tärkeä muistutus suomalaisille: ”Löytötavaraa voi säilyttää vain poliisin luvalla”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Sosiaalisessa mediassa nähdään nykyisin usein ilmoituksia, joissa löytyneelle omaisuudelle etsitään omistajaa. Omaisuus luvataan luovuttaa esimerkiksi tuntomerkkejä vastaan. Tällainen toiminta on toki ymmärrettävää, mutta nyt Itä-Uudenmaan poliisi muistuttaa sen olevan kuitenkin lain vastaista.

– On hyvä, että löytynyt omaisuus otetaan talteen ja siitä ilmoitetaan. Lain mukaan omaisuus tulee kuitenkin luovuttaa poliisille tai omistajalle. Löytäjä voi säilyttää löytynyttä omaisuutta vain poliisin luvalla, poliisi muistuttaa.

Löydöstä kertominen sosiaalisessa mediassa voidaan katsoa olevan omistajan selvittämistä omaisuuden luovuttamiseksi omistajalle, eli sinänsä aivan lain mukaista toimintaa. Pitkäksi aikaa löytötavaraa ei kuitenkaan saa pitää hallussaan, vaan se tulee viedä poliisin löytötavaratoimistoon.

Poliisi perustelee tätä muun muassa sillä, että kadonneen omaisuuden omistaja ilmoittaa usein katoamisesta poliisille, mutta ei välttämättä löydä päivitystä sosiaalisesta mediasta.

– Omaisuuden löytäminen sosiaalisen median kirjoituksista ei ole helppoa. Näin ollen ilmeisen hyväksi aiottu teko ja tarkoitus ei välttämättä johda oikeaan lopputulokseen. Poliisi muistuttaa, että jos löytötavaralain tarkoittamaa omaisuutta ei toimiteta poliisille tai omistajalle, löytäjä voi syyllistyä kavallusrikokseen.