Elon Musk vaatii: ”Maailmanlaajuinen kielto tappajaroboteille!”

Digi Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Maailman johtavat keinoälyn asiantuntijat ovat allekirjoittaneet vetoomuksen, jonka mukaan tekoälyllä varustetut tappajarobotit ja niiden käyttö tulisi kieltää maailmanlaajuisesti. Peräti 116 asiantuntijan allekirjoittamassa vetoomuksessa on mukana myös Teslan johtaja Elon Musk.

– Itsenäisesti toimivat automaattiaseet ovat suurin uhka sodankäynnissä ja muodostavat mahdollisesti kolmannen vallankumouksen sotimistyylissä. Tappajarobotit mahdollistavat aseelliset konfliktit skaalalla, jonka suuruista ei ole aiemmin nähty. Esimerkiksi terroristit voivat käyttää robotteja aseinaan viattomia ihmisiä kohtaan. Tekoälyllä varustettuja robotteja voisi myös hakkeroida toimimaan epätoivotulla tavalla, YK:lle osoitetussa kirjeessä kerrotaan.

Allekirjoittajina on asiantuntijoita ympäri maailmaa. Vaikka sotaa varten luodut robotit kuulostavat science fictionilta, on automaattisesti toimivien aseiden kehitteleminen ja rakentaminen aloitettu esimerkiksi Yhdysvalloissa, Kiinassa, Israelissa, Koreassa, Venäjällä ja Britanniassa.

Elon Muskin mukaan robotit ovat jopa ydinaseita suurempi uhkakuva. Hänen mukaansa teknologiaa tulisi käyttää ihmisten hyvinvointiin ja elämän helpottamiseen – eikä päinvastoin, CNN uutisoi.