Kiinalaisen luotijunan huippunopeus peräti 400 km/h

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kiina suunnittelee aloittavansa jälleen maailman nopeimman junaliikenteen. 21. Syyskuuta alkaen maan junaradoilla alkaa liikkumaan Fuxing-luotijunia, joiden huippunopeus matka-ajossa on peräti 400 kilometriä tunnissa. Maailman nopein juna Shanghai Maglev kiitää matka-ajossa jopa 430 kilometriä tunnissa, joten aivan listaykköseksi Fuxing ei nouse.

PÄIVITYS: Alunperin artikkelissa kerrottiin, että Fuxing olisi maailman nopein juna. Shanghai Maglev on kuitenkin sitä hieman nopeampi. Hetkittäisesti junat ovat saavuttaneet jopa yli 600 kilometrin tuntinopeuksia, mutta ennätykset on tehty testiolosuhteissa.

Kiina hidasti juniensa nopeutta vuonna 2011 tuhoisan onnettomuuden seurauksena. Tuolloin kahden 350 huippunopeutta liikkuneen junan yhteentörmäys vaati 40 ihmisen hengen. Junien ajonopeutta laskettiin onnettomuuden seurauksena 250-300 kilomentrin tuntivauhtiin, vaikka ne olisivat kyenneet merkittävästi nopeampiin suorituksiin.

Syyskuussa liikenteensä aloittavat Fuxing-junat matkaavat 1.250 kilometrin matkan Pekingistä Shanghaihin neljässä ja puolessa tunnissa. Vaikka huippunopeus on 400 kilometriä tunnissa, tulevat junat liikkumaan pääasiassa 350 kilometrin tuntivauhdilla. Business Standard -sivuston mukaan uudet junat on varustettu niiden nopeutta automaattisesti ongelmatilanteissa hidastavalla järjestelmällä.