Avaruudesta vastaanotettu uusia signaaleja! Eräs yksityiskohta ihmetyttää tutkijoita

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Pieneltä FRB 121102 -kääpiögalaksista peräisin olevat radiosignaalit ovat hämmästyttäneet tutkijoita jo vuosien ajan. Nyt elonmerkkejä ulkoavaruudesta etsivä The Breakthrough Listen on jälleen havainnut 15 lyhyttä ja voimakasta signaalia galaksista.

FRB, eli Fast Radio Burst -radiosignaaleja havaitaan avaruudessa kaiken aikaa. FRB 121102 -galaksista peräisin olevat signaalit ovat kuitenkin siitä poikkeuksellisia, että ne ovat toistuneet useita kertoja.

Kääpiögalaksista on vuosien varrella vastaanotettu yli 150 radipurkausta. Forbes-sivuston mukaan ne saattavat olla peräisin esimerkiksi pyörivästä neutrontähdestä tai erittäin voimakkaista magneettikentistä. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan voitu poislukea sitäkään mahdollisuutta, että ne olisivat merkki älyllisestä elämästä.

Uusimmat purkaukset havaittiin aikaisempia korkeammalla taajuudella. Tämän ansiosta The Breakthrough Listen voi mitata niiden ominaisuuksia tarkemmin kuin koskaan aikaisemmin.