Pohjois-Korea ampui ohjuksen Japanin yli – tähän karmivaan hälytykseen maan asukkaat heräsivät

Ohhoh! · Tim Isokivi

Pohjois-Korea ampui tiistaina ballistisen ohjuksen Japanin yli. Ohjus hajosi kolmeksi palaksi ja putosi mereen vahingoittamatta ketään, mutta Japanin asukkaat ovat olleet tapauksesta syystäkin järkyttyneitä.

Japanin asukkaat heräsivät varhain tiistai-aamuna pelottavaan ääneen väestöhälyttimien sireenien soidessa. Hälyttimistä kuuluneessa puheessa asukkaita kehotettiin hakeutumaan suojaan. Väestöhälytys jatkui noin viiden minuutin ajan.

– Ohjuslaukaus. Ohjuslaukaus. Ohjus on laukaistu Pohjois-Koreasta. Siirtykää lujavalmisteiseen rakennukseen tai kellariin, hälytyksessä kerrottiin Independent-lehden mukaan.

Hälytys annettiin kansalaisille myös tekstiviestin muodossa. Verkossa jaettiin sittemmin videoita väestähälytyksestä. Niissä aavemainen sireenin ääni ja puhe kantautuvat kaupunkien tyhjillä kaduilla hieman yli aamukuudelta paikallista aikaa.

Ohjus lensi 2 700 kilometrin pituisen matkan Hokkaidon saaren ylitse. YK:n turvallisuusneuvosto on pitänyt Pohjois-Korean tuoreen ohjuskokeen jälkeen hätäkokouksen.