Aivasteletko jatkuvasti? Voi johtua muusta kuin flunssasta

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Osa ihmisistä aivastelee usein. Aivastelemiseen on aina kuitenkin jokin syy eikä se johdu vain siitä, että henkilöllä olisi herkkä nenä. Lääkäri Purvi Parikh kertoi Women’s Health -sivustolle, että äkillisen tai jatkuvan aivastelun syynä on usein muitakin tekijöitä kuin se, että flunssa olisi tulossa.

Aina aivasteleminen ei kerro vilustumisesta vaan sen voi aiheuttaa moni muukin asia. Aivastus saattaa tulla monille jo pelkästään siitä, että ilmaston lämpötila vaihtuu henkilön siirtyessä esimerkiksi kylmästä ilmastoidusta tilasta ulos paahtavaan auringonpaisteeseen. Aivastus voi myös johtua monista nenää ärsyttävistä allergioista.

On olemassa myös syitä, joita moni ei tule ajatelleeksi aivastellessaan. Lähistöllä tupakoiva henkilö voi ärsyttää tupakoimattoman nenää niin paljon, että hän alkaa aivastelemaan. Myös keittiössä osa mausteista voi saada aikaan osassa ihmisistä reaktion, joka aiheuttaa kutituksen tunnetta nenässä ja saa aivastelemaan.