Lopeta torkuttaminen heti – se kuormittaa sydäntä

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni ihminen kokee aamuisin vaikeuksia herätä herätyskellon soittoon. Useiden ihmisten paras ystävä onkin herätyskellon torkutustoiminto, joka sallii vielä ylimääräiset minuutit unta. Torkuttaminen ja monta kertaa saman aamun aikana herätyskellon pirinään herääminen eivät tee kuitenkaan sydämelle hyvää.

Uniasiantuntija Matthew Walker kertoi Daily Mail -sivustolle, että paras tilanne ihmisellä olisi se, että hän saisi aina kahdeksan tuntia yöunta ja heräisi ilman herätyskelloa. Useimmat eivät kuitenkaan herää ilman herätyskelloa, minkä vuoksi sen käyttäminen arkiaamuina onkin välttämätöntä.

Herätyskelloon herääminen aiheuttaa ihmiselle äkillisen säikähdyksen ja tilan, jossa keho valmistautuu taistelemaan tai pakenemaan. Tällöin hermoston nopea aktivoituminen aiheuttaa piikin verenpaineessa ja shokin sydämessä, jolloin syke nousee.

Tämän shokin kokeminen kerran aamussa on sydämelle ja koko keholle jo enemmän kuin tarpeeksi. Moni kuitenkin laittaa sydämensä koville torkuttamalla ja säikäyttämällä itsensä hereille lukemattomia kertoja yhden tunnin sisällä, mikä on Walkerin mukaan huolestuttavaa. Herätyskello vaurioittaa hermostoa ja kuormittaa sydäntä, minkä vuoksi sen käyttö tulisi minimoida.