Asiantuntija: Nettiriippuvuus yhtä vaarallista kuin päihdeaddiktiot

Digi Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Internetin vaaroihin ja mielenterveyden hyvinvointiin erikoistunut tohtori Mubarak Rahamathulla haluaa, että nettiriippuvutta hoidettaan pian samanlaisella vakavuudella kuin mitä tahansa muuta peruselämää häiritsevää addiktiota. Hänen mukaansa yhteiskunta ei vielä tunnista monimutkaisia ongelmia, joista nettiriippuvaiset henkilöt kärsivät.

Nettiriippuvuudet jäävät nykyään hoitamatta, mikä puolestaan lisää addiktiosta kärsivien henkilöiden psyykkistä rasitusta entisestään. Nettiriippuvaiset saattavat käyttäytyä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa todella varomattomasti liikaa yksityisasioitaan jakaen. Yleensä ongelmakäyttäytymiseen johtavat aiemmin elämässä koetut ikävät kokemukset.

Nettiriippuvuus saattaa vaikuttaa sosiaaliseen elämään, työskentelyyn tai addiktiosta kärsivän käyttäytymiseen. Klassiset oireet ovat hyvin paljon samankaltaisia kuin huumausaineriippuvaisilla tai alkoholisteilla. Nettiriippuvaiset henkilöt saattavat saada vieroitusoireita, mikäli eivät pääse selaamaan tai päivittämään Facebookia, Instagramia, Youtubea tai Twitteriä esimerkiksi puhelimen virran loppuessa tai netin kaatuessa, Business Insider uutisoi.