Varoittava esimerkki vanupuikkojen vaaroista – älä käytä korvien puhdistamiseen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Pumpulipuikkoja käytetään yleisesti korvakäytävien puhdistamiseen. Korvatautien erikoislääkärit suosittelevat korvien puhdistamiseen muita keinoja, sillä vanupuikot voivat kasata vaikkua korvakäytävän perälle. Lisäksi puikon päässä oleva pumpuli saattaa irrota, ja jäädä korvan sisälle.

Intialainen tohtori Kunal Karade on julkaissut Youtubeen videon, jolla näytetään korvakäytävän perälle juuttuneen pumpulipuikon vanun aiheuttaman tukoksen poistaminen. Potilas oli tuntenut epämiellyttävää kutinaa ja sairastellut paljon flunssankaltaisia tauteja. Lääkäreiden vastaanotoille hakeutuu vuosittain tuhansia potilaita vanupuikkojen korviin aiheuttamien ongelmien takia.

Markkinoilla on erilaisia korvasuihkeita, joiden avulla kuuloelimen voi puhdistaa tarvittaessa. Kauppojen hyllyille on tulossa myös ekologisia ja silikonista valmistettuja kestopuhdistajia. Vanupuikkoja valmistetaan vuosittain järisyttävät 22 miljardia kappaletta. Maailman suurin hygieniatuotteiden valmistaja Johnson & Johnson aikoo korvata pumpulipuikkojen ympäristöä kuormittavat muoviosat paperiversioilla, Independent uutisoi.