Robotit hammalääkäreihin – kone istuttaa jo tekohampaita ilman ihmistä

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Miltä kuulostaisi ajatus vierailusta robottihammaslääkärin vastaanotolla? Koneen suorittama hammashuolto saattaa olla arkipäivää jo lähitulevaisuudessa Kiinassa tehdyn läpimurron myötä. Robotti on ensimmäistä kertaa suorittanut hammaslääketieteellisen operaation ilman ihmisen apua.

Robottihammaslääkäri istutti kaksi 3D-tulostettua tekohammasta naisen suuhun Kiinan Xianissa. Hoitohenkilökunta oli läsnä tunnin kestäneen toimenpiteen ajan. He eivät kuitenkaan olleet aktiivisesti mukana siinä.

South China Morning Post -lehden mukaan robotti kehiteltiin Beihangin yliopiston ja Xianissa sijaitsevan armeijan lääketieteellisen yliopiston yhteistyönä.

Robotti noudatti toimenpiteessä etukäteen sille ohjelmoituja komentoja. Se pystyi kuitenkin koko ajan säätelemään omia liikkeitään potilaan liikkeiden mukaan.