Laihdutuslaastari muuttaa jatkossa kehon rasvojen koostumusta

Fitness Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ihmisellä on kahdenlaisia rasvoja vartalossaan, valkoisia ja ruskeita. Valkoinen rasva on perinteisesti ajateltuna esimerkiksi vatsan ympärille kertyvää läskiä. Ruskea rasva polttaa puolestaan elimistön haitallisia rasvoja ja glukoosia. Nyt on kehitteillä laastari, joka muuttaisi kehon valkoisen rasvan ruskeaksi.

Columbian lääketieteellinen yliopisto on kehittänyt nanopartikkeleiden avulla toimivan laastarin, joka muuttaa ongelma-alueiden haitalliset rasvakerrokset hyödyllisemmiksi energiavarastoiksi. Aiemmin valkoisen rasvan ruskeaksi muuttavaa ainetta on otettu kehoon joko pillereinä tai ruiskeina. Laastari vaikuttaa kehon valkoiseen rasvakerrokseen paikallisemmin.

Tutkimusjohtaja Li Qiang sanoo, että rasvan koostumusta muuttavat aineet on pakattu nanopartikkeleihin, jotka imeytyvät laastarista kehoon ja kudoksiin mikroskooppisten neulojen avulla. Laastareita on testattu vasta hiirillä, mutta laastarin avulla ylipainoisten hiirten läski väheni 20 prosentilla. Myös kylmyys aktivoi kehon ruskeita rasvasoluja kuluttamaan energiaa.