Toimiiko hammastahna finneihin? Näin ihotautilääkäri vastasi

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni on saattanut joskus kuulla, että hammastahna auttaa karkottamaan finnejä yön aikana. Harva kuitenkaan muistaa mistä on kyseisen neuvon alun perin kuullut tai onko siitä oikeasti luotettavaa tietoa. Nyt Men’s Health -sivusto selvitti toimiiko hammastahna oikeasti finneihin.

Ihotautilääkäri Joshua Zeichnerin mukaan hammastahnaa on aikoinaan suositeltu käytettäväksi finneihin siinä olevien ainesosien vuoksi. Moni hammastahna on aiemmin sisältänyt triklosaania, joka on auttanut tappamaan aknea aiheuttavia bakteereja.

Triklosaanin on myöhemmin todettu olevan kiistanalainen ainesosa, koska sen on huomattu vaikuttavan ihmisten hormonien tuotantoon. Tämän vuoksi triklosaania ei hammastahnoista enää juurikaan löydy, mutta silti moni hoitaa näppyjään hammastahnoilla.

Joshua Zeichnerin mukaan hammastahna voi edelleen auttaa finneihin siitä huolimatta, että siinä ei ole bakteereja tappavaa triklosaania. Hammastahnan sisältämät kuivattavat ainesosat voivat vähentää näpyn punoitusta ja vähentää talin tuotantoa. Kannattaa kuitenkin välttää tahnoja, joissa on väriaineita, suuvettä tai valkaisevia ainesosia, koska ne voivat ärsyttää ihoa ja jättää näpyn alueen vieläkin ärtyneemmäksi.