Älypuhelin pilaa parisuhteet – kumppania ei huomioida tarpeeksi

Digi Lifestyle · Terhi Piiroinen

Jokainen on varmasti ollut tilanteessa, jossa yrittää viettää toisen henkilön kanssa aikaa, mutta hän keskittyy enemmän puhelimensa räpläämiseen kuin seuralaisensa huomioimiseen. Toiminnalle on keksitty englannin kielessä jopa oma termi ”phubbing”.

Useat eri tutkimukset ovat todistaneet, että älypuhelimet ja -laitteet ovat laskeneet parisuhteiden onnellisuuden tasoa. Syynä on se, että laitteet varastavat liikaa huomiota kumppanilta. Ihmiset viettävät enemmän aikaansa sosiaalista mediaa pläräten kuin vaikkapa aidosti kumppaninsa kanssa sosialisoiden, The Washington Post uutisoi.

Tilanne on tavallinen. Esimerkiksi treffi-iltaa viettävä pariskunta saattaa huomata illallisensa ääressä, että ovat keskittyneet ainoastaan aterian kuvaamiseen ja Facebookin päivittämiseen sydänkuvien kera: ”Ihana illallinen, minä ja bae”, vaikka todellisuudessa he eivät ole vaihtaneet kumppaninsa kanssa kuin pari sanaa. Kun yksi kaivaa esille puhelimen, kaivaa pian toinenkin omansa ja phubbing-soppa on lämmitetty.

Tilanne on mahdollista muuttaa siten, että kotiin mennessä jättää älypuhelimen eteisen pöydälle. Ravintolaan sitä ei tarvitse edes mukaan, koska hädän tullen apua saa soitettua vaikkapa naapuripöydän puhelimella. Ihmisten tulisi keskittyä enemmän toisiinsa kuin laitteisiinsa.