Tilapäinen erektiohäiriö on normaalia – tässä viisi yleisintä syytä velttouteen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Miesten erektiohäiriöt ovat yleisiä. Mikäli seisokin saaminen on tilapäisesti vaikeaa, voidaan puhua lievästä ongelmasta. Ongelmat voivat johtua esimerkiksi liiallisesta alkoholin nauttimisesta.

Urologi Jamin Brahmbhatt on listannut Men’s Health -lehdelle viisi yleisintä syytä, joiden takia miehet saattavat kokea erektiohäiriöitä. Alkoholi vaikuttaa ihmisten keskushermostoon ja saattaa vähentää verenkiertoa penikseen. Myös psykologiset paineet ja jännittävät tilanteet voivat vaikeuttaa peniksen erektion muodostumista.

Esimerkiksi uuden kumppanin kanssa harrastettu seksi voi lamauttaa sukupuolielimet. Myös liiallinen stressi ja väsymys voivat vaikeuttaa erektion saamista. Korkeat stressihormonitasot estävät myös miehen testosteronituotantoa ja vaikuttavat siten halukkuuteen.

Osa lääkkeistä aiheuttaa erektiöhäiriöitä. Esimerkiksi verenpainelääkkeet ja masennuslääkkeet voivat hankaloittaa seisokin saamista. Tällöin kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle, jotta tilannetta voidaan korjata vaihtoehtoisilla lääkintämuodoilla tai erektiolääkityksellä. Miesten erektio voi myös heikentyä masturboimisen jälkeen, joten on järkevä odottaa sukupuolielinten palautumista ennen kumppanin kanssa harrastettavaa seksiä.

Mikäli erektiohäiriöt jatkuvat pysyvästi, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Osa ongelmista voi johtua kroonisista sairauksista tai esimerkiksi tupakoimisesta. Ongelmat on hyvä tutkia.