Bill Gates lahjoittaa 100 miljoonaa tutkijoille – parannuskeino muistisairauksiin?

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Maailman rikkaimpien ihmisten joukkoon pitkään kuulunut Microsoft-miljardööri Bill Gates on antanut viime vuosina valtavasti rahaa hyväntekeväisyyteen ja muun muassa uusien ihmiskuntaa parantavien keksintöjen kehittämiseen. Nyt hänen nimeään kantava säätiö on lahjoittanut sata miljoonaa dollaria muistisairauksien tutkimiseen.

Reuters uutisoi miljardööri Bill Gatesin lahjoittaneen 50 miljoonaa dollaria Dementia Discovery Fund -nimiselle säätiölle, joka pyrkii tutkimaan lääketieteessä vaikuttavien toimijoiden sekä hallituksen yhteistyöllä aivoja rappeuttavia sairauksia ja niiden ehkäisy- tai hoitomenetelmiä.

Lisäksi Bill & Melinda Gates Foundation lahjoittaa toisen 50 miljoonaa dollaria suoraan Alzheimerin tautia tutkiville start-up -yrityksille.

Vuosikymmeniä kestäneistä tutkimuksista huolimatta Alzheimerin tautia ei ole pystytty ehkäisemään tai parantamaan. Markkinoilla olevat lääkkeet voivat auttaa oireiden hillitsemisessä, mutta taudin perimmäistä syytä ei tiedetä. Gates on optimistinen asian suhteen ja hänen mukaansa hoitokeinoja voidaan löytää lahjoitusten turvin jopa seuraavan vuosikymmenen aikana.

Alzheimerin tauti on yleisin dementiaa aiheuttava sairaus. Tauti rappeuttaa aivoja eniten yli 85-vuotiailla. Taudin perimmäistä syytä ei tiedetä, mutta sen oireita voidaan testata jo varhain. Alzheimerin tauti on yleinen sairaus, josta kärsii tällä hetkellä noin 50 miljoonaa ihmistä maailmassa. Sen yleisyyden on otaksuttu kasvavan vuoteen 2050 mennessä peräti 131 miljoonaan sairastuneeseen.

Tutkimukset osoittavat, että ruokavaliolla voi hidastaa merkittävästi iän myötä tapahtuvaa kognitiivista heikkenemistä. Välimerellinen ruokavalio, punaviini ja viski ovat tutkimusten mukaan kohtuukäyttönä edesauttaneet Alzheimerin taudin ehkäisemistä. Joidenkin tutkimusten mukaan myös hyvin pieninä annoksina nautittuna kannabiksessa oleva psykoaktiivinen yhdiste THC voi hidastaa merkittävästi Alzheimerin tautia aiheuttavan amyloidiplakin muodostumista aivoihin.