Tutkimus vahvisti: Sähkötupakan makunesteet vaikuttavat sydämeen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Osa ihmisistä yrittää lopettaa tupakoimisen vaihtamalla savukkeet sähkötupakkaan. Sähkösavukkeita on ollut markkinoilla vuodesta 2004 saakka, eikä niiden pitkäaikaisvaikutuksia ole voitu vielä tutkia. Silti sähkötupakoissa käytetyistä kemikaaleista on olemassa huolestuttavia tutkimustuloksia.

Mikäli polttaa tavallista tupakkaa runsaasti, voi sähkösavukkeet olla terveellisempi vaihtoehto. Kaikista terveellisintä olisi kuitenkin hengittää puhdasta ilmaa, Louisvillen yliopiston tutkija Matthew A. Nystoriak kertoo Circulation-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Etenkin sähkötupakan makunesteissä piilee terveysriskejä.

Nyt makunesteiden sisältämien kemikaalien on todistettu vaikuttavan sydämen toimintaan ja kykyyn pumpata verta elimistössä. Tutkimusryhmä testasi 15 eri makunestettä ja niiden vaikutuksia sydänlihassoluihin tai sydämen verta toimittaviin soluihin. Sydämen kanssa vuorovaikutuksissa olleet kemikaalit saattoivat nopeuttaa sydämen sykettä tai supistaa soluja jopa vuorokauden ajaksi.

Makunesteissä olevat kemikaalit vaikuttivat kuitenkin sydämen soluihin tehokkaammin ilman lämmittämistä. Sähkötupakassa kemikaalit lämpenevät poltettaessa, joten aiheesta tehdään tulevaisuudessa jatkotutkimuksia. Sähkötupakkaan lisättävistä nesteistä on tutkimusten mukaan löydetty haitallisia aineita ja aiheuttavan ärsytystä keuhkoille.