Miksi seksi ei kiinnosta miestä? Viisi syytä heikentyneeseen libidoon

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Seksi on yksi tehokkaimmista tavoista lisätä kahden ihmisen välistä kiintymystä ja rakastumisen tunnetta. Seksi on ilmaista ja nautinnollista hyvinvointia tuottavaa toimintaa, johon kuuluu usein vahvoja tunnesiteitä. Parhaimmillaan seksielämä on tärkeä osa ihmisen päivittäistä elämää.

Vaikka väitetään, että parisuhteen naiset ovat niitä, jotka kieltäytyvät seksin harrastamisesta, voi kaksilahkeistenkin libido laskea huolestuttaviin lukemiin. Aina ei huvita ja se on luonnollista, mutta mikäli miehen ei tee mieli seksiä pitkiin aikoihin, voi siihen olla vakavampi syy. Men’s Health on nyt listannut viisi syytä, miksi miesten seksuaalinen vietti voi laskea.

Tutkimusten mukaan keskivartalolihavuudesta kärsivät miehet eivät omaa yhtä vahvaa seksiviettiä kuin timmimmän vartalotyypin herrat. Syy on testosteronin tuotannossa, joka laskee vyötärönympäryksen ollessa yli metrin pituinen. Myös pitkiä aikoja pimeässä viettävät miehet saattavat kärsiä heikentyneestä libidosta. Mikäli elämäntilanne ei salli päivänvalosta nauttimista, tulisi valojen tuottamaa tasapainoa hankkia keinotekoisesti esimerkiksi valoterapian avulla.

Myös uniongelmat ja jotkut lääkkeet voivat turruttaa miehen mieltä siten, että seksi on viimeisenä ajatuksissa. Puhumattakaan stressistä ja kiireestä, jotka liiallisina määrinä saavat kehon hormonitasapainon sekaisin. Stressihormoni on myös siitä salakavala, että se voi omalta osaltaan aiheuttaa muita libidoa heikentäviä riskitekijöitä, eli keskivartalolihavuutta, unettomuutta ja ahdistusta. Apua voi hakea meditoinnin parista, mutta pitkään jatkuneista ongelmista voi mainita myös ammattilaisille, kuten parisuhdeterapeuteille tai lääkäreille.