Juokseminen ei korjaa huonoja elämäntapoja – voi olla liian myöhäistä

Fitness Lifestyle Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Juoksuharrastuksen aloittaminen ei aina ole mukavaa, koska juokseminen on fyysisesti hyvin rankkaa ja vain harvalta se sujuu heti ilman nopeaa väsymistä ja hengästymistä. Lenkkeily on kuitenkin monissa tapauksissa ensimmäinen laji, jonka moni aloittaa koska se on ilmaista.

Daily Mail -sivusto kertoo nyt uudesta Minnesotan ja Stanfordin yliopistojen yhdessä tekemästä tutkimuksesta, jossa tutkittiin huonoja elämäntapoja ja juoksemista. Tutkijat saivat selville, että tupakoinnin, alkoholin ja huonon ruokavalion aiheuttamat terveysriskit ovat edelleen olemassa vaikka huonot tavat muuttaisikin juoksuharrastukseen.

Aiemmin on todettu, että juokseminen ehkäisee monia sydän- ja verisuonitautia. Nyt tutkijat kuitenkin huomasivat, että juokseminenkaan ei pysty poistamaan huonojen elämäntapojen jo valmiiksi aikaansaamia muutoksia. Mikäli henkilö oli entinen tupakoitsija ja roskaruoan sekä alkoholin suurkuluttaja, edes maratoonin juokseminen ei poista niiden tuomia terveysriskejä.

Tutkijat kommentoivat, että ihmiset eivät kirjaimellisesti pysty juoksemaan huonoja elämäntapojaan karkuun vaikka he olisivatkin tehneet parannuksen. Parannuksen tekeminen toki aina kannattaa, mutta terveellisen elämän aloittaminen ja juokseminen eivät kuitenkaan pysty täysin korjaamaan jo aiheutettua vahinkoa.