D-vitamiinia saat myös maukkaasti – lautaselle näitä herkkuja!

Lifestyle Ruoka Terveys · Terhi Piiroinen

Suomessa ihmisten tulee nauttia D-vitamiinia ravinnon kautta talvikaudella, sillä auringonvalon määrä on minimissä. Vaikka D-vitamiinia on saatavana myös purkista lisäravinteena, kannattaa sitä hankkia elimistöön oikeanlaisella ruokavaliolla. Suurin osa D-vitamiinista kertyy elimistöön maitotuotteista ja kalasta.

Men’s Health on nyt listannut kuusi ruokaa, joita syömällä voi ylläpitää kehon tarvittavaa D-vitamiinimäärää. Rasvaiset kalat ovat erinomaisia D-vitamiininlähteitä, ja lautaselle kannattaa valmistaa säännöllisesti joko lohta tai tonnikalaa. Myös kananmunankeltuaisten tiedetään sisältävän terveellisiä määriä D-vitamiinia. Naudan maksa on varsinainen terveyspommi ja hivenainelähde.

Helpoin tapa saada elimistöön D-vitamiinia on juoda rasvaisempaa maitoa. Rasvaton maito ei valitettavasti ole yhtä ravintorikasta kuin kevyt- tai täysimaidot. D-vitamiinia on mahdollista saada juotavassa muodossa myös tuorepuristetusta appelsiinimehusta. Kun lautaselle lisää vielä syötäviä sieniä, on D-vitamiiniannos taattu.